TÜRAM Gübre Araştırması

Bundan beş yıl önce Silivri Türam’da Sayın Müdürümüz Yüksek Ziraat Mühendisi Gözde Göçmen Hanımefendi’nin onayları ve bizzat denetimleri altında sevgili hocamız Yüksek Biyolog Ayça Kesgin Kara’nın gözetiminde bir yılımızı vererek bilimsel bir araştırmaya konu olacak bir uygulama yaptık. Bu uygulamada kullanılmak üzere Sayın Eşref Şekerli’den bedelsiz temin ettiğimiz Reygras yem bitkisi tohumlarıyla deneme parselleri oluşturduk. Sonuçlarını ülkemizde saygın bir dergi olan Harmantime dergisinde de Arif Temiz sayesinde makale olarak yayımlattırdık. Araştırma sonucu çok enteresan çıkmasına, (Reygras yem bitkisinin çiftlik gübresi ile yapılan ekiminde enerji 14, solucan gübresiyle yapılan Reygras ekiminde enerji 36 çıktı. Ayrıca tonaj olarak da birim alandan çiftlik gübresiyle yapılan ekimin dört katı yem bitkisi solucan gübresiyle ekimi yapılan birim alandan hasat edildi. ) sonucun bu kadar şaşırtıcı olduğu halde kimse bu bilimsel ve kontrollü çalışmayı kale alıp da ne Türam’a ne Yüksek Biyolog Ayça Kesgin Kara’ya ne biz Kara Elmas Solucan Gübresi’ne ne Harmantime dergisine ne de Eşref Şekerli ‘ye bu yem bitkisini bizde solucan gübresiyle ekmek istiyoruz diye bilgi isteme zahmetine bile girmemişlerdir.

Bizim süt veya et besicilerimiz istisnaları hariç maalesef onca zahmete katlanıp ürettikleri sütü veya eti bile katma değeri yüksek ürün haline getirip satmayı denemezlerken "Ne yani bizim tavsiyelerimize uyup madem hayvan dışkınız var gelin etmeyin eylemeyin hayvan dışkınız yüzünden ceza yemeyin bu dışkı çok değerlidir, ahırın bir köşesinde basit bir şekilde ceza yediğiniz dışkıyı katma değerli bir ürün haline getirip solucan gübresine dönüştürelim tavsiyemizi mi dinleyecekler. Dinlemezler anca devletin kurumlarına çamur atar oturdukları kahvehanelerden kanun ve yönetmelikleri eleştirirler.

Yem bitkisi üreten et ve süt besiciliği yapan büyükbaş hayvan çiftliklerine ithafen kaleme alınmıştır.

Saygılarımla
KaraElmas A.Ş.
Gübre Üretim Sorumlusu
Mehmet Emin PURSA
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.